איסלנד, רוח האדמה ורוח האדם

שיר איסלנדי עתיק אומר שמחצית מהמולדת של האיסלנדי הוא האוקינוס, גבולה של הארץ ומקור קיומה. איסלנד היתה הארץ האירופית האחרונה שיושבה וזאת במאה ה- 9 על ידי גל מהגרים ויקינגים שהצפינו מחופי נורבגיה, וחיפשו חיים, “ארץ” חדשה וחופש.

האי איסלנד שוכן בקצה האוקינוס האטלנטי, מצפון לאיים הבריטיים ומעט דרומה לגרינלנד והקוטב הצפוני.
מה עושה את איסלנד לשונה? למרתקת? איסלנד היא ארץ אליה נקשרים מושגים כ”נופי בראשית”, “גני עדן אחרונים” ו”הוד קדומים”.

נופי איסלנד הם יותר מעושר של ניגודים, הם פארדוכס חי. הגיאולוגיה חיה נושמת ומעצבת את דמותה של הצעירה במדינות אירופה, והפארדוכס המתקיים ואינו נפתר של אש וולקנית, כיסוי קרחוני, וצבעוניות אינסופית אל מול גרניט וחוף שחור, טחב וחיים בצד מוות ואש.
איסלנד הינה אי המבצבץ על גבי הרכס התת אוקיאני העצום המתרומם מתחת לפני האוקינוס במפגש היבשות אירופה ואמריקה, דבר ההופך את האי לדינמי ופעיל, אי בו מתקיימות מדי מספר שנים התפרצויות הרי געש. כאן בסמיכות לאי המרכזי נולד לו גם האי הצעיר בתבל, האי סורטסי וזאת רק בשנת 1963.

איסלנד היא הדלילה בארצות אירופה ורב אוכלוסית האי “פרוסה” לאורך החופים ובראשי הפיורדים, סיבה מספקת לכך שזו גם ארץ ה”נגועה” פחות, בה “גרזן” הפיתוח לא פגע.

הרגשת הריחוק, השקט והאינסופיות היא מהחוויות הנפלאות ביותר באיסלנד. המרחב, האופק, רעש שיקשוק המים, זרימת המפלים, הרמוניה של נופים וחומרים, ניגודים ומראות – קרח ואפר, לבה וחול, מים וקיטור, ירוק ואפור, לבן ושחור. הצבעים הרכים המיוחדים לאזורים הארקטיים, שעות השמש הארוכות בימות הקיץ בהם שוקעת השמש לקראת חצות, והאור התכול הבהיר בשעות הלילה המאוחרות מעשיר וצובע את האי בגוון מיוחד.

מים, אגמים ומפלים
המים הם חומר ה”דלק” לחיים לעופות, לדגים ולמעט היונקים המתקיימים באי. מפלי דטיפוס הם הגדולים באירופה מצויים בצפון מזרח המדינה ובהם זורמים מאות אלפי קוב מים בשניה ונופלים ברעש מלהיב מגובה 44 מטר, ומפלי גולפוס המדהימים יוצרים קשת מים צבעונית בנחיתתם ארצה.

תצורות נוף תוצר בלייה ופעילות מים, סדקים מעלי קיטור, גייזרים וכ-700 מעינות חמים הנובעים ברחבי האי בטמפרטורות של 35/45 מעלות. זהו המקום בו נולד המושג “גייזר”, ונתן את שמו לתופעה, מבעבע ופורץ מדי 8 דקות. המים החמים משקיעים גופרית, גבס ומינרלים נוספים ויוצרים סימפונייה של צבעים בשלל גוני הקשת בזרימתם האיטית על האדמה הכתומה והצרובה.

iceland-lake-of-ice-02

צורות וקרחונים
הצורות המיוחדות באיסלנד נוצרו עם הפעילות הטקטונית או בעזרת כוחות בליית הקרחונים והפעילות הוולקנית הצעירה. קניונים שנוצרו בסלע הגרניט הקשה תוצר של התחתרות המים, פעילות קרחונים והסעתם יצרו עמקים ופיורדים עצומים בעיקר במזרח וצפון מערב המדינה. מכתשים תוצר של פעילות מים וקיטור פזורים באי וכמובן זרימות לבה שבמקומות מסויימים עדין מעלים ענני חום ותימרות עשן. משושי בזלת שנוצרו מהתגבשות המאגמה והתקררותה הם מהיפים בעולם בשלל צורות – מפל בסבך של משושים, רצפת כנסיה הבנויה ממשושים, קשתות משושים, ו”תיאטרון” משושים הבולט מתוך הים.

עשירית משטח האי מכוסה בקרח ורב הפסגות הגעשיות מסתתרות מתחת למעטה קרח עבה. נחלי קרח, אצבעות קרח ונחשולי קרח מבצבצים מתוך הקרחון הגדול באירופה – הואטניוקול. ממראות הקרח היפים ביותר נציין את לגונת הקרחונים – קבוצה של גושי קרח ששטים להם במפרצון כחול, ושולי הקרחון של הוטניוקול הניתן לטייל לאורכו בשמורת הסקפטפל.

חלק מההתפרצויות המרהיבות בעולם התרחשו באיסלנד ב- 40 השנה האחרונות, כאן בשרשרת של התפוצצויות “נולד” האי הצעיר סורטסי הנקרא כך על שם אל האש הנורדי, כאן באי הקטן היימאי קברה הלבה חלקים מכפר הדייגים וכאן בחורף האחרון התפרץ הר געש נוסף.

בעלי חיים
עיקר בעליי החיים באי מתקיימים באויר ובמים, יונקים כמעט ולא קיימים ורובם הובאו ע”י המתיישבים הנורדיים. כמה עדרי אייל הצפון שהובאו מנורבגיה, שועל ארקטי שצבעו חום ובעיקר חיות בית שמטופחים מזה דורות ברחבי האי ובראשם הסוס האיסלנדי הגוץ אך האציל, והכבשים ה”מתולתלות” המטפסות על כל זיז וצוק באי. יונקים ימיים כדולפינים, לוייתנים וכלבי ים מצויים במפרצים הקרים ואפשר לצפות בהם בנקודות מסויימות לאורך החוף הדרומי. לאילו המצפים לראות את דב הקוטב נכונה אכזבה…. הם שטים על לוחות הקרח בגרינלנד.

עופות
מספרים עצומים של עופות ים וחוף מצויים באיסלנד ואת אתרי הקינון ניתן לזהות ממרחק בצבעים הלבנים של מצוקי החוף. שחפים ושחפיות, סולות וקורמורנים פזורים ו”צועקים”

כביש מספר 1
טיול לאיסלנד מבוסס על הציר המקיף את האי ונקרא כביש מספר 1. 1984 ק”מ של נופים, אך יהיה זה חטא להיצמד למסלול טיול זה מבלי לחדור פנימה אל תוך ליבת האי, אל המרכז העוין והקר ואל חלק מהשמורות הנידחות בין קרחוני העד ופלגי המים, בין הואדיות וכרי הטחב האינסופיים.

שמורת טבע, שמורת נוף או פארק לאומי
המושג “שמורת טבע”, מושג נופי, ערכי ומשפטי, מאבד ממשמעותו באיסלנד כשחלקים גדולים מהאי הם שמורת נוף (מושג שאינו ידוע לנו מישראל), מיעוטם שמורות טבע וחלקם אתרי נוף כשכלם ללא גדרות, ללא תשלום והם משתרגים אילו באילו ללא גבולות או חשש קיומי או מתמודדים עם שטחי מרעה פרטיים של חקלאי האזור.
אמנם האי נכלל ברשימה המכובדת של “ארצות בראשית” אך גם פני הארץ השתנו ללא הכר במהלך האלף האחרון. בעבר היו חלקים מפני האי מכוסים ביער עצי ליבנה אך גם ההתיישבות הדלה של האיסלנדים שינתה את פני הנוף וכילתה את היערות.

עמק תינגווליר
השבר הגיאולוגי הגדול החוצה אי האי לאורכו יוצר מערכת של סדקים שלאורכם נחלים ואגמונים, מצוקים ויער איסלנדי העוטף את חופי האגם ומנקז מי הפשרת שלגים מהסביבה.

שמורת התורסמורק והנקיק הירוק
היער של תור, אל הרעם במיתולוגיה הנורדית נתן את שמו לשמורה הדרומית. מהנופים הפראיים של איסלנד, נוף מבודד שהגישה אליו אפשרית רק בקיץ. קרחונים, קניוני נהר ורכסי הרים עיצבו את נופיו השמורה והצבעים המיוחדים משחקים בין הסלעים והטחב כמשיכת מכחול ועושים את המקום ליצירת האלים.

שמורת הלנדמנלוגאר הצבעונית
ברמה המרכזית ממוקם הר הגעש הקלה ומצפונו “נקיקי הצבעים”, שמורת חולות צבעוניים המוקפת בנהרות גדולים החוצים מרחבים שחורים ובפעילות וולקנית שהותירה שדות לבה צעירים.

שמורות נהר היוקאלסה
לאורך הנהר הקרחוני יוקאלסה שמוצאו בהפשרה הקרחונית של הואטניוקול צפונה, משתרעות מספר שמורות טבע ואתרי נוף בהן צוקי ההד עם עושר המשושים המוזרים שבה, פרסת אסבירגי שנוצרה בשטפון ענק ומפלי הדטיפוס הגועשים ביותר באירופה המתנפצים בעוז אל קרקעית הקניון.

אגם מיואטן והר הגעש אסקייה
מאתרי הטבע המפורסמים באי, אזור עשיר בפעילות וולקנית צעירה שמותירה חותמה באזור. מעינות תרמיים ובוץ רותח, קיטור הבוקע מן הסלעים וממעמקי האדמה, סדקי געש פעילים ומכתשים מדומים תוצר פעילות מים בשולי האגם. האגם וסביבתו מהווים אתר קינון לברוזים ועופות.
במרחק כ-110 ק”מ מהאגם ממוקם הר הגעש אסקייה ולו שני לועות בהם אגמים האחד כחול וקר והאחר טורקיז וחם. ההר מעוטר שפכי לבה צעירים ושוליו מכוסים בקרח רב חודשי השנה.

חצי האי סנפלנס והר הגעש סנאפל
במערב האי מונחת שלוחת יבשה או חצי אי המיושב רק בשוליו הצפוניים. בקצהו הר הגעש סנאפל המתנשא לגובה 1446 מ’ ומכוסה קרחון, הר הגעש שימש תפאורה לגיבוריו של ג’ול וורן ב”מסע אל בטן האדמה”, ומפרציו הנסתרים והתלולים משמשים מחסה ובית גידול לאלפי עופות ים וחוף.
בצפון חצי האי בואכה העיירה שטיקישהולמור מצוי ארכיפלג איונים געשיים שניתן לשוט בינהם.

קרחון הואטנאיוקול והסקפטפל
הקרחון הענק מהגדולים באירופה משתרע מעל כיפה געשית ולשונות הקרח הגדולים זוחלים לאיטם במדרונות הערוצים. שטחו כ- 8500 קמ”ר , בפסגתו מבצבצים צוקי סלע גדולים ובתחתיתו נשברים גושי קרח ויוצרים לגונה קרחונית. בשולי הקרחון שמורת הטבע סקפטפל ובה נחלים זורמים, צמחיה ייחודית המסתגלת לתנאים קיצוניים ומסלולי הליכה נוחים לתצפיות על עמקי הקרחון והלגונות.

חופי הדרום ומצוקי הים
חופי הדרום ומישור החוף החולי והסלעי משמשים אתרים ייחודיים לעופות הים, תוכיי הים הצבעוניים, ברבורים, ברווזים וכלבי ים היוצאים להתחמם בקרני השמש. נהרות עצומים היוצרים חולות שחורים מנקזים את הר הגעש קטלה הפעיל בדרכם לים. שדות לבה מכוסי טחב, נחלי מים הפורצים מלשונות הקרח וחלוקי נחל שחורים ממקורות געשיים צובעים את חופי הדרום.

האי היימאיי בארכיפלג וסטמן
קבוצת איים הבולטים מן האוקינוס והם פסגות הרכס התת אוקיאני. ה”צעיר” באיים “צף” ועלה רק בשנת 1963 זהו האי סורטסי שעלה והתהווה במשך כ- 4 שנים אל מול עיני הגיאולוגים המשתאים. מפרצי האיים מהווים מסתור למושבות עצומות של עופות ים. באי הימאיי אירעה התפרצות געשית
ב-1973 וכולו כוסה בלבה רותחת. מאות בתים נקברו תחת האפר הוולקי ונחשולי לבה סיכנו את ההתישבות באי.

איסלנד, תעודת זהות
האי השני בגודלו באירופה כ-100 אלף קמ”ר שטחו מאופיין ברמה ערבתית, דלתות חוליות, שדות לבה וכיפות קרחוניות ורק כ-20% משטחה ראוי למחיה ולחקלאות.
290 אלף תושבים בלבד צאצאי הקלטים והויקינגים חיים כאן מזה 1000 שנה באחת הצעירות בארצות עולם ומהאתרים האחרונים שיושבו על ידי המין האנושי. (רק ניו זילנד צעירה ממנה במעט).
רובם נוצרים לוטרנים אבנגלים, קיבלו עצמאות מדנמרק ב-1944. השפה האיסלנדית בת לקבוצת השפות הגרמניות הצפוניות והתפתחה מהנורבגית העתיקה של המאה ה-14. סאגות שנכתבו לפני כ- 700 שנה נקראות היום על ידי הילדים האיסלנדיים, המתגאים במורשתם הספרותית.
הארץ חסרת כל מחצבים טבעיים לבד מדגה ואנרגיה תרמית ואנרגיה ממפלי מים. 900 כלי שייט קטנים וצבעוניים מעסיקים את צי הדיג ו-2 מליון טון דגה מועלים ברשתות הדייגים מדי שנה.

הויקינגי הראשון
בשנת 325 לפנה”ס הספן היווני פיטיאס יצא מנמל מרסיי לגלות את דרך האמבר והאבץ ומזכיר בכתביו את האי שמעלה עשן ואש ונקרא אולטימה טולה. שבטים אירופיים מזכירים בשמועות ובאגדות את איי הצפון המיושבים פראים איים בהם השמש לא שוקעת לעולם.

נזירים איריים היו הראשונים לפקוד את האי ונתנו לו שמות מגוונים בהם אי הציפורים וההרים הבוערים. בספרי המתיישבים הראשונים, ספרי השירה בהם האדות והסאגות מוזכרת התישבות הראשונה כבר במאה ה-10. במאה ה-9 שנת 874 אינגולפור ארנרסון קבע את מגורי הקבע במפרץ העשן לימים ריקיאויק.

איסלנד היא מאובן תרבותי שכוסה במקומות רבים באירופה אך נותר חשוף ומשומר וגלוי בפינה זו של שולי הכותב. ספורי המאבקים הויקינגים של ראשת ההתישבות באי חרותים בנופי האי ומנציחים את הכבוד, ההסטוריה והחברה האיסלנדי בראשית דרכה באזור עוין, קר ומנותק. רצה הגורל ואיתני הטבע ובאי נפגשים יותר תופעות טבע מכל מקום אחר בעולם. איסלנד הממוקמת על מפגש הלוחות הגיאולוגיים מהווה את אחד האזורים הפעילים ביותר וולקנית על כדור הארץ, בליבה הקרחון הגדול באירופה, מעינות חמים, מפלי מים ותצורות גיאומורפולוגיות שנוצרו במהלך הדורות.

רוח האדמה ורוח האדם
האלדור לאכסנס, הסופר האיסלנדי זוכה פרס נובל כותב בספרו “תחנת האטום”:
“אנחנו מאמינים בתפקידם של מחוזות כפריים בחיים הלאומיים של איסלנד. אנחנו מאמינים במדרונות הירוקים ששם חיים החיים”. ואכן מילים אילו של הסופר הלאומי מהדהדים בין נופי העשב הרענן, הטחב הירוק, ערימות ה”מרשמלו”, ערימות החציר הממתינות לאיסוף כמאכל לבעלי החיים, החולות השחורים ופלגי המים הזורמים לאיטם אל הים. ארץ שאין בה עתיקות, אין בה ארכיאולוגיה, אין כמעט סימני אדם אך רוח המתישבים נושבת בנופי האי.

מפנתאון האלים הנורדיים
המיתולוגיה הנורדית משקפת את הגיאוגרפיה, האקלים והארועים ההסטוריים בארצות הצפון ואת האופי ותפיסת העולם של החברה האנושית. המיתוסים משלבים ספורי מסעות, עלילות גבורה וספורי אלים שכוננו סדר וחוק, עושר, אמנות וחכמה.

  • אודין שליט האלים. אל המגיה, ההשראה, הקרב והמתים
  • בלדור בנו של אודין שנגזר עליו למות
  • הימדל המשגיח על אסגרד, אבי האנושות
  • הניר האל השותק בן לוויה לאודין
  • לוקי התעלולן בן הלוויה של האלים
  • ניורד אל הים והספינות אביהם של פרייר ופריה
  • פרייה אלת הפריון, אחות לפרייר
  • פרייר אל הפריון, אבי שושלות המלוכה
  • פריר מלכת הרקיע ואשתו של אודין
  • תור אל הרקיע והרעם מגן החוק והקהילה

איך מטיילים

  • העונה הטובה לטיול באיסלנד היא חודשי הקיץ יולי ואוגוסט.
  • ההגעה הנוחה מישראל בטיסות דרך נמלי התעופה של פריז, לונדון או אמסטרדם
  • אפשרות הסיור הטובה ביותר היא בנהיגה עצמית בג’יפ או ברכב רך
  • ניתן להצטרף לטיול ג’יפים מקומי
  • קשה להתבסס בטיולים באי בנסיעה בתחבורה ציבורית
  • הלינה אפשרית בבתי מלון הפזורים בכל האי, בחוות חקלאיות ובאכסניות מקומיות.
  • הטמפרטורה הממוצעת בקיץ בין 7-15 מעלות
  • ליוצאים לטראקים רגליים חובה להצטייד בציוד מתאים, להודיע ולהיוועץ ברשויות במקום

 

זאביק רילסקי

ארכיאולוג וגיאוגרף. מרצה, מדריך בכיר ומומחה לתיירות גיאוגרפית. מתמחה בתרבויות העולם העתיק בטיולי תרבות וטבע ועוסק בארגון, הדרכה וייעוץ טיולים. בוגר החברה להגנת הטבע ומרצה באוניברסיטה הפתוחה ובמכללות תיירות.כותב ומצלם לירחונים ועיתונים בנושאי תרבות, טבע ותיירות. מנהל את “לגלות עולם” טיולים אתנו-גיאוגרפיים לנוסע העצמאי.

This entry was posted in מאמרים. Bookmark the permalink.

Comments are closed.